Tarcze dla Szatkownic serii S
Tarcza na długą kapustę
Służy do cięcia (szatkowania) kapusty do kwaszenia na tzw. "makaron" lub cięcia innych twardych warzyw i owoców w plastry –marchew, ogórek, ziemniaki, czosnek itp.
Wydajność (w zależności od przetwarzanego towaru i ustawionej grubości cięcia):
- S-800: 9-10 t/h
- S-650: 4 t/h
- S-600: 3.5 t/h
Tarcza na krótką kapustę
Wydajność:
- S-800: ok. 7-8 t/h
- S-650: ok. 3.5 t/h
- S-600: ok. 3 t/h
Tarcza na grys i wióry
Tarcza występuje w trzech wariantach średnicy oczek, w zależności od przeznaczenia:
- średnica oczek tarki 3mm - do rozdrabniania marchwi, selera, buraka ćwikłowego
- średnica oczek tarki 5mm - do marchwi, buraka, jabłek, kapusty białej na drobny grys - idealna dla surówki typu "colesław"
- średnica oczek tarki 8mm - do kapusty białej na "grys" oraz innych warzyw na grube wióry
Wydajność uzależniona jest od rodzaju tarczy i krojonych warzyw:
- S-800: 4 - 6 t/h
- S-600: 1.5 - 2 t/h
Tarcza do pieczarek, papryki (S-600)
Służy do cięcia w plastry:
- grzybów np. pieczarki
- kapusty do mrożenia
Po zastosowaniu specjalnej rzystawki "tuleje" można kroić w paski lub plastry kapustę pekińską, paprykę, ogórki.
Wydajność uzależniona jest od rodzaju krojonych warzyw i grubości krojenia i wynosi od 800 do 1500 kg/h.
Tarcza tarka na pulpę (S-600)
Możliwe zastosowania:
- ziemniak na pyzy lub placki.
- burak ćwikłowy (np. do chrzanu)